‘Het voelt als een warme deken’

Het leven stelt Jeanette Ripzaad danig op de proef. Nadat haar dochter slachtoffer wordt van een ernstig zedendelict, neemt ze hoe langer hoe meer haar toevlucht tot alcohol. De praktijkondersteuner wijst Jeanette op de hulp en begeleiding van Welkracht. Die neemt ze met beide handen aan. Ondanks een flink aantal diepe dalen zijn Jeanette en haar partner Corné van Dongen blij met waar ze nu staat. “Vorig jaar zag ons leven er behoorlijk zwart/wit uit. Nu is er gelukkig weer volop kleur.”

Tijdens het gesprek met Jeanette en haar partner Corné voert hoofdzakelijk Corné het woord. Jeanette heeft nog steeds moeite om zaken juist te verwoorden. Deze taakverdeling onderstreept eens te meer dat dit een gezamenlijk traject is, waarbij ze veel steun vinden bij elkaar.

Snel een eerste kennismakingsgesprek

Door haar problematische drankgebruik en de verslechterde geestelijke gesteldheid krijgt Jeanette sinds eind vorig jaar ondersteuning van de praktijkondersteuner (POH) van haar huisartsenpraktijk. Regelmatig gaat zij bij haar langs voor een gesprek. Het is deze POH die Jeanette wijst op de mogelijkheden van Welkracht. “Zij zei: ik weet een nieuwe organisatie, die misschien wel iets voor je zou kunnen betekenen”, vertelt Jeanette. “Niet veel later had ik mijn eerste kennismakingsgesprek met psychiater Carolina Sissingh en Maarten van Elsakker, de psychiatrisch verpleegkundige van Welkracht.”

Start met detoxen

Corné vertelt dat tijdens de eerste gesprekken direct duidelijk wordt, dat Welkracht veel voor Jeanette kan doen, mits de alcoholverslaving wordt aangepakt. “Eerst moest de alcohol de wereld uit, alvorens met de onderliggende problematiek aan de slag te kunnen gaan. Jeanette was heel duidelijk: stoppen met alcohol zou haar alleen niet lukken. Een detox elders was dus nodig. Het is bewonderingswaardig hoe voortvarend dit door Welkracht is opgepakt. Eén instelling hanteerde een wachtlijst van een jaar. Ik weet zeker: hadden we daarop gewacht, dan had ik mijn vrouw nu niet meer gehad. Gelukkig lukte het om een plekje voor Jeanette te bemachtigen bij de Dubbele Diagnose van GGZ WNB. Daar is Jeanette in drie weken tijd van haar verslaving afgekomen. Tot op de dag van vandaag heeft ze geen druppel meer gedronken.”

Aan kracht winnen

Eenmaal thuis breekt voor Jeanette en Corné een hectische periode aan, waarin opnieuw blijkt hoe broos de gezondheid van Jeanette is. Regelmatig moeten ze naar het ziekenhuis en medio november lijkt Jeanette even te balanceren op de rand van leven en dood. “Ook in deze periode hebben we regelmatig contact met de hulpverleners van Welkracht. Dat is fijn. Het helpt om te praten over wat er gebeurd is. Inmiddels gaan we nu gelukkig echt de goede kant op. Iedere dag wint Jeanette aan kracht, zowel lichamelijk als cognitief.”

Geen dossiernummer

De begeleiding vanuit Welkracht gaat onverminderd door. Om beurten voeren Carolina, Maarten en psycholoog Amber Lockefeir gesprekken met Jeanette. Corné zit daar op verzoek van Jeanette regelmatig bij. “Jeanette vindt het fijn dat ik bij deze gesprekken aanwezig ben, omdat ik er ook mee te maken heb. Bovendien, op deze manier zijn we elkaars klankbord. Vaak laten we een gesprek even bezinken en dan komen we er een dag later samen op terug.” Over de hulp en ondersteuning vanuit Welkracht zijn zowel Jeanette als Corné zeer tevreden. “Het is fijn dat de verschillende hulpverleners goed van elkaar weten wat ze doen. Daar komt bij dat ze altijd bereikbaar zijn. We hoeven maar te bellen of te appen en er komt een reactie. Daaruit blijkt ook dat ze weten wie we zijn. We zijn nadrukkelijk geen dossiernummer, maar mensen met wie ze meeleven. Zo ervaren we dat en dat is belangrijk voor ons. Sinds het contact met Welkracht voelt het alsof we een warme deken omgeslagen hebben gekregen. Het is fantastisch wat ze doen.”