‘Met de toename van complexe problematiek biedt Welkracht uitkomst’
Githa Gunst is maatschappelijk werker/ cliëntondersteuner bij WijZijn. Ontmoet zij bij haar werk mensen bij wie sprake is van complexe, psychische problematiek, dan kan zij tegenwoordig snel en eenvoudig contact opnemen met de collega’s van Welkracht. Welkracht kent geen wachtlijst en kan snel schakelen. “Ze werken met een klein team, waardoor het contact laagdrempelig is. Juist doordat ze met eigen psychologen en psychiaters ook kunnen behandelen, biedt Welkracht meerwaarde voor de cliënten.”
Githa werkt al ruim vijf jaar als maatschappelijk werker / cliëntondersteuner bij WijZijn. Ze werkt in een team met vijf collega’s en is actief in enkele sociale wijkteams in Bergen op Zoom. In die rol ondersteunt ze mensen met een beperking, die zelfstandig wonen en is ze er voor inwoners die met vragen kampen op één of meerdere levensgebieden. “Ik ondersteun mensen bij het oplossen van en omgaan met hun problemen in hun dagelijks leven of in hun werk. Is een langdurig of intensief traject nodig, dan help ik hen bij het realiseren daarvan. Als ik vermoed dat er mogelijk sprake is van complexe, psychische problematiek op verschillende vlakken, dan neem ik contact op met de collega’s van Welkracht.”
Zorg snel opstarten
Volgens Githa verloopt het contact met Welkracht opvallend soepel. “Mijn ervaring is dat ik heel makkelijk even met ze kan bellen. Ze zijn daarvoor 24/7 bereikbaar. Bovendien, in plaats van op een wachtlijst te komen, kunnen ze snel schakelen en zodoende de zorg snel opstarten. Zéker vergeleken met reguliere ggz-organisaties.” Is het contact eenmaal gelegd, dan maakt een collega van Welkracht een afspraak met de cliënt of ze gaan samen op bezoek voor een voorintake. “Wil de cliënt daarna met Welkracht in zee en heeft Welkracht het idee daadwerkelijk iets voor de cliënt te kunnen betekenen, dan volgt een uitgebreidere intake.”
Samen betrokken zijn
Recent heeft Githa samen met een behandelaar van Welkracht een intake gedaan bij een mevrouw, die naar haar was doorverwezen door de huisarts. “Op basis van de overdracht van de huisarts, had ik het vermoeden dat er sprake zou zijn van complexe problematiek. Om die reden vroeg ik direct iemand van Welkracht mee. Dat resulteerde uiteindelijk ook in een traject met mevrouw. Natuurlijk blijf ik dan ook als maatschappelijk werker betrokken. We maken samen een behandelplan en houden elkaar op de hoogte, zodat we steeds van elkaar weten wat we doen en wat er speelt.”
Meerwaarde van ondersteunen en behandelen
Githa is enthousiast over de samenwerking met Welkracht en verwacht dat deze alleen maar zal toenemen. “Ik zie dat de problemen waarmee mensen kampen steeds complexer worden. Dit wordt al dan niet gecombineerd met een licht verstandelijke beperking. Welkracht kan psychische ondersteuning bieden en tevens behandelen. Daarvan zie ik zeker de meerwaarde. Doordat je makkelijk kunt schakelen, werkt het prettig. Bovendien, als iemand een traject zit, hebben zij ook de mogelijkheid om een onderzoek naar eventueel onderliggend problematiek. Ook dat werkt goed.”