Samenwerken aan herstel, dat is waar we voor gaan

“Een uitdagende doelgroep met complexe, multiproblematiek, een fijne organisatie en een klein team, waarbinnen de samenwerking soepel verloopt.” Pieter Minnaard is recent als casemanager gestart bij Welkracht en hij is enthousiast. Twee maanden na zijn start heeft hij zijn draai helemaal gevonden. “Ik merk dat ik steeds meer casussen krijg. Daarnaast geef ik inhoud aan onze consultatiefunctie voor andere organisaties. Overzicht houden is nu belangrijk voor mij.”

Pieter is verpleegkundige en heeft daarnaast de opleiding POH GGZ gedaan. “Ik heb als verpleegkundige klinisch gewerkt op een gesloten afdeling en heb daarna nog enkele jaren ambulant gewerkt. Voordat ik startte bij Welkracht was ik werkzaam als praktijkondersteuner bij een huisarts in Ridderkerk. Dagelijks een flinke reisafstand dus, want ik woon in Bergen op Zoom. Toen ik iemand hoorde vertellen over Welkracht was ik direct enthousiast. Ook omdat het een jonge organisatie is. Het is een leuke uitdaging om de organisatie verder op poten te zetten.”

Multidisciplinair samenwerken

Pieter waardeert de manier van samenwerking met de collega’s. Twee keer per week is er een multidisciplinair overleg, waarbij altijd een psycholoog en psychiater aanwezig is. Tijdens dit overleg bespreken we de verschillende cliënten die al in behandeling zijn maar ook nieuwe mensen die zich hebben aangemeld. “Voordat we een traject starten nodigen we iemand uit voor een intake, zodat we kunnen beoordelen of hun zorgvraag bij Welkracht past. Wat ik prettig vind, is dat de organisatie zich hard maakt voor herstelgericht werken. We gaan echt uit van wat iemand zelf wil. Een voorbeeld? Onlangs meldde zich bij ons een man die al jaren psychotisch was en overlast veroorzaakte. De injecties om die onrust te verminderen, nam hij niet in. Eenmaal bij ons in zorg, is onze eerste vraag: wat is haalbaar voor jou? Op basis van deze simpele vraag gaan we aan de slag.  Dat heeft ervoor gezorgd dat deze man weer contact heeft met zijn familie en zijn medicijnen slikt. Maar het allerbelangrijkste, hij is tevreden met zijn leven. Voor mij is dat exemplarisch voor hoe Welkracht werkt.”

Meerwaarde samenwerking sociaal domein

Onderscheidend is in de ogen van Pieter verder de nauwe samenwerking met de collega’s van WijZijn binnen het sociaal domein. Dit biedt volgens hem duidelijk meerwaarde. Hij legt uit waarom. “Doordat we onder hetzelfde dak werken, zijn de lijnen kort. De collega’s kunnen makkelijk en snel een beroep op ons doen in geval van complexe casussen, met zowel maatschappelijke als psychische problematiek. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Kampt één van onze cliënten op maatschappelijk gebied met problemen, dan kloppen we snel en eenvoudig aan. De collega van WijZijn kan dan bijvoorbeeld zaken regelen als een uitkering, Wmo aanvraag of huisvesting. Dat betekent dat ik me voor 100% op de behandeling kan richten. En dat niet alleen: doordat de cliënt erop kan vertrouwen dat ook dat deel geregeld wordt, kan de focus volledig op zijn behandeling liggen. Het spreekt voor zich dat dit de behandeling ten goede komt.”

Platte organisatie

Naast de vakinhoudelijk kant is Pieter ook enthousiast over de organisatie zelf en de samenwerking binnen het team. “We werken met een klein team, waarbinnen iedereen goed bereikbaar is. Het is makkelijk en snel schakelen, óók met het management. Je hoeft geen tien managementlagen door voor toestemming of uitleg. Integendeel, we staan allemaal dicht bij elkaar.”